Stressmestring

Erfaringen tilsier at det tar litt tid å venne seg til endring. For mange er tiden vi er inne i full av store endringer. Dagene blir veldig annerledes for de av oss som plutselig har barna hjemme hele dagen. Da er det fint å legge en liten slagplan for hvordan skape gode dager, minner og opplevelser. Selv om det kan være krevende å skulle følge opp både jobb og barn på fulltid – samtidig, så hjelper det ikke å stresse. Og det hjelper i hvert fall ikke å skulle gjøre alt du ikke rekker til vanlig når timene i dagen plutselig ikke går opp med alt som skal gjøres. Det er bare å se det i øynene; to foreldre i full jobb med hjemmekontor og barn som skal underholdes/undervises, alle innenfor hjemmets fire vegger… Det er duket for avbrytelser, konflikter og et stadig økende frustrasjonsnivå. Så hva gjør du når det koker rundt deg?

Hva gjør du når det koker rundt deg?

Mye kan heldigvis forebygges med litt planlegging. Dette er tiden for uortodokse metoder og arbeidstider. Det kan være en god idé å dele dagen inn i bolker. Jeg jobber fra tidlig morgen, mens du får gang på ungene (som forhåpentligvis ikke trenger å vekkes, men kan sove til de våkner selv), ordner frokost og holder fortet til lunsj. Etter lunsj er det din tur til å jobbe, mens jeg tar meg av barna og lager middag. I morgen kan vi gjøre det motsatt. Eller hva i verden som passer for dere.

Og legg en plan for hva som skal skje når energien blir uutholdelig. Når de slåss så busta fyker, når blodtrykket når uante høyder, når du kjenner at du holder på å sprekke… Vær forberedt på at disse tingene kommer til å skje, og legg en strategi på forhånd for hvordan du/dere skal takle det. Gå ut en tur, hvis dere kan gjøre det. Bruk hagen for alt den er verdt, hvis du har en. Send de ut for å hoppe tau, løpe rundt huset, sett på en treningsvideo, eller musikk og dans. Få utløp for energien. Ta med ungene på det som skal gjøres. Tørke støv, støvsuge, vaske bad, vaske bil, rake i hagen, lage middag, ta oppvasken, vaske klær… Bak sammen, spis sammen, les sammen, spill sammen,vær sammen. Stress ned og smil. Det går bra. Og jo roligere du er, jo roligere blir barna. Husk at de speiler deg. Dagens bonusspørsmål:

Hvordan kan dere alle få nok alenetid? Nok kos og oppmerksomhet?