FRIHET!!

Vet du hva jeg tenkte på? At det er frihet (ja, nettopp!) i et budsjett!

Og hvorfor det? Vel, la meg først fortelle hva jeg legger i ordet budsjett, så vi snakker om de samme tingene her.

Når jeg snakker om budsjett, så tenker jeg på en god oversikt, hvor året er delt inn i måneder, og detaljnivået er akkurat nok til at du får med deg det du har av utgifter (og inntekter), gjerne fordelt på når det skal betales. (Kommunale avgifter som kommer hver tredje måned, for eksempel, forsikring og årsavgifter en gang i året, større strømregning om vinteren enn om sommeren osv.)

Og så er det en forutsetning at ikke dette budsjettet legges i en skuff, men følges opp fortløpende. (Daglig, ukentlig, månedlig, ettersom det passer deg.)
Dette høres mer ut som lenker, tenker du sikkert nå. Men ikke så fort.
Fordelene veier opp ulempene, med mindre du har en hel pengebinge å ta av.

For hvor mange av oss er det som har like mye penger som onkel Skrue?

Så til poenget:

Du får kontroll over økonomien din. Du vet hva som kommer og når det kommer, og vet hva du har til overs. Eller at du ikke har det.
Du vet hvor mye du kan bruke på de ulike postene i løpet av uka/måneden/året.
Det er lettere å si nei, eller ja, til ting som dukker opp.
Du trenger ikke bekymre deg over økonomien.
Pengene kan jobbe for deg, og hjelpe deg å nå målene dine, i stedenfor å bare bli borte mellom fingrene dine.
Det er lettere å prioritere.
Du sløser ofte mindre når du ser hva du bruker pengene på. (Bruker jeg mye penger på kaffelatte?
Det er lettere å få råd til det du ønsker deg, og er lettere å spare.

Nå vet jeg at dette ikke kommer automatisk og helt av seg selv, men som med alt annet – dørstokkmila er verst. Men det er bare å sette i gang, for det er en fantastisk premie som venter på deg.

Frihet!

Takknemlighet

I denne søte adventstid…

Hvor ønskelistene er lange, og gjørelistene enda lengre. Så kjenner jeg at jeg har lyst å lage enda en. En takknemlighetsliste!

Det er så utrolig lett å sammenligne seg med andre. Som har mer, er mer, får til mer, rekker mer, gjør mer… Andres hus er kosligere, renere, ryddigere, stiligere, varmere…
2016-01-17-11-15-28

Og så lett som jeg glemmer å være takknemlig for det jeg har og den jeg er! Enda det er den enkleste måten å få et godt liv på…

Det trenger ikke være stort og dyrt, feiende flott og imponerende. Jeg ønsker å være takknemlig.

Takknemlig for

At jeg lever og er frisk
For familien min, både den jeg kommer fra og den som nå er min, med mann og barn.
At jeg bor i et land hvor det er fred, og et trygt nabolag.
At vi har et helsevesen som tar hånd om oss når det er nødvendig.
Et hus å bo i, hvor jeg holder varmen i kulda.
Varmt vann
Vaskemaskin og oppvaskmaskin
Dusj og do…
Klær og sko
Ei seng å sove i, med både dyne og pute.
Venner som jeg er glad i (og som er glad i meg)
En fantastisk jobb
Og et pledd å tulle meg inn i.
Elektrisitet (selv om det er koselig med stearinlys)
En godstol å sitte i (med en varm tekopp)
At jeg får lov til å tro, be, samles i menighet og lese bibelen uten å være redd for å bli torturert og kastet i fengsel.
At jeg kan gå og legge meg og sove trygt.
Takknemlig for at jeg kan glede meg til jul.

Og listen kan gjøres mye lenger.

Hva står på din takknemlighetsliste?

Ledertrening

Jeg har gjort meg noen tanker om ledertrening og erfaring i ledelse… En søndag morgens filosofiske betraktninger…

Etter at jeg ble mamma har jeg fått erfaring og utvidet kompetanse på følgende felter (og de fleste mødre med meg):

Døgnvakt – hver dag, året rundt. Det er bare å rope – jeg slipper alt jeg har i hendene og kommer løpende til. Spy i senga og utover gulvet, i håret og på klærne? Ikke noe problem, vi dusjer, vasker, skifter og trøster, får satt på vaskemaskinen midt på natta og legger oss til å sove igjen. Fem ganger til før morgenen gryr, sa du? Vi tar det på strak arm!

Motivator – Jeg kan få den mest motvillige til å gjøre en nesten hvilken som helst oppgave, bare gi meg litt tid…

Organisator – Dagen må planlegges til minste detalj for å få med seg alt.

Logistikk – Hente, bringe, sende, levere, rett barn med rett tilbehør på riktig plass til rett tid…

Lagersjef – Holder orden på og vet hvor alt befinner seg – til enhver tid og nærmest i søvne. Gode systemer er et must i travle morgenminutter og ettermiddagsrush inn og ut av dørene. For ikke å snakke om å passe på at klærne er hele, rene og fremdeles passer; hvilket bringer oss til neste:

Innkjøpssjef – Her skal mat i hus, den er relativt grei. I tillegg skal alt av utstyr være på plass; klær, utetøy, pentøy, skotøy og utstyr slites og vokses ut av i et forrykende tempo, og må erstattes fortløpende. I tillegg skal det holdes oversikt over hva som er i hus og hva som til enhver tid mangler. Pluss at bursdagsgaver til venner plutselig må skaffes til veie på kort varsel.

Budsjettoppfølging – Med alt som er nevnt under punktet over, så følger også til tider stram likviditet og medfølgende styring. Et budsjett er et must i hverdagen, og oppfølgingen gjøres løpende.

Evaluering og oppfølging – Lekselesing, foreldremøter, foreldresamtaler, aktiviteter… Hvordan har de det? Trives de, går det bra faglig, sosialt? Stadige korrigeringer av oppførsel må til. Og tilbakemeldingene er umiddelbare og direkte ; Mamma, du er så dum! Dette er urettferdig!’ Vi takler det og.

For ikke å snakke om at du blir en kløpper i konsekvensanalyse! Hva blir konsekvensene av å la miniputten sovne på armen, komme inn i senga mi på nettene? Hva skjer hvis jeg gir etter nå? Hvis jeg tar dèt tonefallet, er hundre-og-ett ute… Riktig rekkefølge er viktig. Søvn, mat, kos og SÅ kan vi ta kampen… Utholdenhet til å ri stormen av er også en egenskap som stadig utvikles.

Hvilket bringer oss til neste punkt: Konflikthåndtering.
En flerbarnsmor er vel den beste fredsmekler du kan finne? Hundre små og store konflikter i løpet av en dag; og det kan til tider være krevende å få alle til å leve i fred med hverandre… Alt fra hvem som skal sitte hvor, til hvem som skal utføre hvilke oppgaver, til å hjelpe partene å finne løsninger for hvordan de kan dele den leken som alle vil leke med – samtidig. Hun er heller ikke redd for å gå i mellom i et basketak, og får alle til å si unnskyld og bli venner igjen etterpå.

Omsorg: For ikke å snakke om at hun vet hvor viktig det er at noen ser deg og bryr seg om deg. Hun kan lytte til både sigende og intetsigende prat i lange tider, for hun vet at det tar tid å få fram det som ligger deg på hjertet. Hun kjenner også verdien i en god klem.

Hun er også en kløpper i forhandlinger (se punktet om motivator) for å få alle til å gå mot samme mål (vitende eller uvitende…;-) og verdsetter de ulikhetene vi er utstyrt med fra naturens side. Vi utfyller hverandre, og sammen utgør vi vår familie.

Så, avslutningsvis kan jeg jo vinkle dette på ulike måter.
Den ene er: Så, hvorfor er ikke flere kvinner ledere? Med all denne kompetansen, burde de jo være overalt!
Eller den andre måten å se det på: Når man allerede har alle disse oppgavene, så er det kanskje godt å komme på jobb og slippe så mye ansvar?

Jeg skal ikke trekke konklusjonen på om det er fordi de ikke slipper til eller ikke er interessert i mer ansvar, for det tror jeg er like individuelt som damene som sitter rundt. Men at begge deler eksisterer, ja det er jeg ganske så sikker på.

Kanskje vi kommer sterkere tilbake om noen år. Verden trenger oss jo 🙂

Advent?

Det nærmer seg advent!

Er det flere enn meg som gleder seg til det er lov å starte på ordentlig?
Det er flere grunner til dette er favoritt-tida mi…
At det er mørkt om kveldene og god anledning til å kose seg inne med tente lys, kakao og ei god bok.
At det er tid for å prioritere det kreative og produktive.
At det er lov å ha det gøy og gjøre masse nytt med ungene.
At ungene har blitt et år eldre siden i fjor, så vi kan gjøre litt flere ting enn i fjor.

Baketid

Ventetid…

Det er så flott å glede seg til noe!

Husker du hvordan det var å glede seg til bursdagen din, og til jul? Sånn dengang da, når et år var utrolig lang tid…? Hvordan står det til med forventningene nå om dagen? Gleder du deg til noe?

Jeg nyter altså å glede meg til jul. Det er helt fantastisk med forventningen. Og den har jo tatt seg opp igjen med barn i huset 🙂 (Da tenker jeg spesielt på det å glede seg til jul!)
Så jeg sparer julemusikken til det blir advent. (Okay, jeg skal jukse litt når jeg må pakke inn tidlige gaver som skal langt vekk…) Og bakingen. Og julebrusen. Og juletreet skal jeg spare helt til lille julaften i år også…

Så vil jeg oppfordre deg til å nyte forventningen, kjenne hvordan den bygger seg opp og skaper høydepunkter når jula endelig er her. Og kanskje spare noe helt til jul? Det kan sannelig være vanskelig for både liten og stor å vente!

Ønsker deg en riktig god høst!

Kurs i Filadelfia Hamar 20. januar

Det blir et kurs over to kvelder, med oppstart tirsdag 20. januar klokka 19:30
Den første kvelden kommer til å handle om hvordan disippelgjøring og penger henger sammen. Du vil også få innsikt i din pengepersonlighet og hvorfor du handler som du gjør.

Den andre kvelden, tirsdag 3. februar, kommer vi til å gå mer praktisk til verks i forhold til din personlige økonomi, hvor det blir anledning til å jobbe med eget budsjett, tips og råd for hverdagen og mye mer.

Tid: 20. januar og 3. februar klokka 19:30
Sted: Filadelfia Hamar, Seminargata 31

Du kan melde deg på her.

Håper å se deg der!

Den vanskelige biten med å nå målene…

Jeg er faktisk nødt til å prioritere.
Tida strekker ikke til alt som jeg må og vil – og ønsker.
Pengene strekker heller ikke til alt…
Så da må det noen harde, ja nettopp, prioriteringer til. Rett og slett for å gjøre det som er viktig.
Ikke bare reagere på det som kastes i mot meg, men ha guts til å kaste ballene selv. Dit jeg vil ha dem.

Gi deg selv anledning til å gå mot målet med faste skritt. Ikke la deg lure til å gjøre alt mulig annet enn det som tar deg til målet.

Og da snakker jeg ikke om de tingene vi må gjøre; som oppvasken for eksempel. Eller vaske en gang i blant. Eller ta en dusj… Du kan jo fortsette lista selv over det som er en uunngåelig del av livet. Men så er det kanskje en del ting vi gjør som ikke er fullt så nyttige. Sitte og surfe i timesvis for eksempel, eller mobilspill, eller tv-titting hele kvelden… Du kan jo fortsette på denne lista også;-)

Passer dette egentlig for meg?

Trenger jeg gå?

La meg si deg såpass om kurset:

  • Det passer perfekt til deg som synes det er vanskelig å sette seg ned med tallene, men vet at det burde gjøres.
  • Det er ypperlig for deg som ønsker å ta din økonomi et skritt videre.
  • Det er supert for deg som ønsker en god start på livet med egen økonomi.
  • Det er grensesprengende for deg som har en drøm eller flere som det er penger involvert i på en eller annen måte.
  • Tør du la være?

Meld deg på – det begynner å haste!
Jeg håper vi sees på lørdag!

Forberedelser til kurset 5. april

Hei!
Her kommer et tips til deg som har tenkt deg på kurs på Filadelfia 5. april:

Meld deg på!

Da vil du få informasjon om hva du trenger å forberede for å få mest mulig utbytte av kurset.
Tips nummer to: Ta med deg partneren din, det er best å være sammen om det om man er to.

Kortversjonen er:

  • Kontoutskrifter fra de tre siste månedene
  • En rask oversikt over utgifter som ikke er månedlige
  • Oversikt over gjeld

Ved påmelding vil du få skjemaer tilsendt for de to siste punktene, som kanskje vil gjøre jobben litt enklere.
Det vil også være nett-tilgang under kurset, så det er en mulighet å ta med bankbrikke (kjekt om du glemmer kontoutskriftene…). Jeg anbefaler å jobbe med regneark hvis du er komfortabel med det. Regnearkene vi skal bruke vil bli sendt til påmeldte (hvordan ellers skal jeg få e-postadressen din?)
Papirversjon av skjemaene vil bli utdelt til de som ønsker det, men det er enklere å legge sammen tallene med regneark, så ta med en pc eller noe tilsvarende.

Jeg gleder meg til å treffe deg på kurs!

Hvordan spise en hel elefant?

Elefant

Jo, du tar en bit om gangen.

Er det ikke sånn du når målet også? Ett skritt av gangen.
Og på en lengre reise har du gjerne delmål:
Der (eller på et gitt tidspunkt) tar vi pause
Her skal vi sove i natt
Nå er vi halvveis
Denne byen tar vi middagsrasten i (og litt sightseeing/shopping)
Her sover vi neste natt
Bare 400 km igjen…
Og så videre.

Ukas utfordring

Klarer du å gjøre det samme med drømmene dine?
Finn ut hvor veien går videre. Sett deg delmål på veien og bestem deg for hvordan du skal nå det første.
Ikke glem å bestemme deg for hvor lang tid du har på deg 😉

Kartbok, GPS eller skattekart?

Hvordan finne veien til målet – hvordan oppfylle drømmene dine?

Fremtida kan være vanskelig å forutse for oss alle, men vi trenger ikke krystallkula for å se på kartet (eller tegne ett om nødvendig;-))

Om vi fortsetter bilferien vår – er det noen som har forslag til reisemål? – så vil du kanskje kikke litt på kartet før du setter deg i bilen med destinasjonen plottet inn på GPS’en? Om ikke annet for å finne ut sånn cirka hvor veien går, hvor langt det er og hvor lang tid du bør beregne på turen…

Her er jeg - dit skal jeg, og veien går omtrent... her!

Her er jeg – dit skal jeg, og veien går omtrent… her!

Ukas utfordring

Prøv å få oversikt over det store bildet.
Hvilken vei ønsker du å ta for å nå dine mål?